Powiat Koszaliński

Powiat Koszaliński

A-
A
A+
A
A
A
A
A-
A
A+
A
A
A
A

Aktualności

Relacja z wydarzenia 10 Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Dodano: 21 lipca, 2025 | Autor: agnieszka.kulesza@powiat.koszalin.pl

„Kwiaty jadalne podano na Monte Fiori” – smak, natura i sztuka w jednym miejscu!

W dniach 12–13 lipca 2025 Ogrody Hortulus Spectabilis ponownie zamieniły się w niezwykłą przestrzeń, gdzie piękno natury spotkało się z kulinarną kreatywnością. Tegoroczna, jubileuszowa edycja Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbyła się pod hasłem „Kwiaty jadalne podano na Monte Fiori” i zgromadziła miłośników ogrodnictwa, zdrowego stylu życia, pasjonatów kulinariów i florystyki z całej Polski.

Dwa dni pełne kwiatowych inspiracji upłynęły na degustacjach, warsztatach, pokazach i prelekcjach. Kwiaty zagościły nie tylko na talerzach, ale i w kosmetykach, dekoracjach, biżuterii oraz… na sukniach!

Rekord Polski – największa zupa z kwiatów liliowca! Bez wątpienia jednym z największych wydarzeń festiwalu było ustanowienie Rekordu Polski w kategorii największej zupy z kwiatów jadalnych. Bohaterem dnia został liliowiec, którego aż 21,6 kg trafiło do wielkiego garnka! Zupę przygotował Szef Kuchni Festiwalowej – Mariusz Siwak, wspólnie z niezastąpionymi paniami z Koła Gospodyń Wiejskich z Mścic. Łącznie powstało ok. 130 litrów aromatycznej zupy, ale żeby rekord został zatwierdzony, musiała ona… zniknąć całkowicie! Dzięki zaangażowaniu publiczności – zupa została zjedzona do ostatniej kropli. To było nie tylko kulinarne osiągnięcie, ale i piękny przykład wspólnego celebrowania smaku i pasji do natury.

Kwiaty w kuchni – sałatki, makarony, sushi. Kwiatowe dania nie kończyły się na zupie! Szef Kuchni Mariusz Siwak serwował również sałatki i makarony kwiatowo-warzywne, które zachwycały smakiem, kolorami i świeżością składników.
Kwiatowa kuchnia wege – natura na talerzu Kwiatowe sushi i wege pierogi. Kwiatowa kuchnia wege to prawdziwy hit! Kacper Rudzki, szef kuchni wegetariańskiej, przygotowywał na żywo rolki sushi z dodatkiem kwiatów jadalnych. Podczas swoich pokazów scenicznych opowiadał o historii sushi, różnych jego odmianach i zdradzał sekrety przygotowania domowego sushi w wersji kwiatowej.

Pierogi z różnymi nadzieniami – m.in. słodkie z różą, lawendą, nagietkiem i pysznogłówką – podbiły serca smakoszy .

Chrupiące kwiaty w tempurze, kiszone liliowce i patisony to kolejne niespodzianki, które rozsmakowały naszych gości .

Festiwalowa kuchnia roślinna zachwycała nie tylko smakiem, ale też kolorami i aromatami. Kwiaty jadalne połączone z warzywami i ziołami tworzyły dania, które były równie piękne, co smaczne.

Edukacja i prelekcje: od kwiatożerstwa po ogrody ziołowe. Wiedzą o kwiatach i ich zastosowaniu kulinarnym dzieliła się dr Małgorzata Kalemba-Drożdż – autorka książek o kwiatach jadalnych. W swojej serii prelekcji poruszyła m.in.: jakie kwiaty są jadalne, jak je zbierać i przetwarzać, które gatunki są najpopularniejsze w różnych częściach świata, jak smakują różne kwiaty – i jak najlepiej je łączyć.

Równolegle trwała edukacja ogrodnicza, prowadzona przez specjalistów z firmy W. Legutko. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach „Małego Ogrodnika”, podczas których samodzielnie sadziły zioła i kwiaty jadalne.

Dorośli z kolei poznawali tajniki zakładania i pielęgnacji ogrodów warzywno-ziołowych oraz rabat kwiatowych.

Florystyka – sztuka, która zachwyca. Gościem specjalnym była prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska, międzynarodowy sędzia florystyki i mistrzyni w zawodzie florysta. Na scenie tworzyła niezwykłe bukiety, kompozycje i kwiatową biżuterię, oczywiście z udziałem kwiatów jadalnych. Pani Profesor zdradziła także wiele cennych wskazówek, m.in. jak przedłużyć trwałość kwiatów ciętych.

W festiwalowych konkursach florystycznych uczestniczyli zarówno pasjonaci, jak i amatorzy:

  • W sobotę tematem była „kwiatowa suknia” – powstały wyjątkowe projekty, które oczarowały jury.
  • W niedzielę uczestnicy tworzyli bukiety i kapelusze inspirowane włoskim stylem – z nawiązaniem do tradycji i sztuki Italii.

Carving – sztuka rzeźbienia w owocach. Na scenie głównej wystąpił również Grzegorz Gniech – mistrz świata w carvingu. Podczas pokazów zaprezentował mistrzowskie techniki rzeźbienia i stworzył prawdziwe dzieła sztuki z arbuzów i owoców. W niedzielę przygotował coś absolutnie wyjątkowego czego jeszcze nie było: połączenie owoców z kwiatami jadalnymi – w tym lawendą, różą, begonią i pysznogłówką. To premierowe dzieło zachwyciło wszystkich gości. Uczestnicy mogli również spróbować własnych sił w carvingu – oczywiście pod okiem mistrza!

Naturalna pielęgnacja z kwiatów i ziół. Dla miłośników kosmetyki naturalnej czekała „kuchnia kosmetyczna” z Katarzyną Majewską. W jej pokazach można było nauczyć się, jak przygotować: różane pesto do pielęgnacji twarzy, eliksiry kwiatowe do włosów i inne jadalne kosmetyki domowej roboty. Na jej stoisku można było również skorzystać z indywidualnych porad pielęgnacyjnych.

Joga Muzyka i Harmonia podczas Festiwalu Kwiatów Jadalnych. W sobotę Agnieszka Nowak poprowadziła delikatną praktykę jogi, otulając nas łagodnym ruchem i ciszą. Później – koncert relaksacyjny z gongiem, misami i dźwiękami 432 Hz – pozwolił nam całkowicie się odprężyć i odpłynąć…

W niedzielę Daria Rakoczy porwała nas w lekką i radosną gimnastykę dla ciała i głowy – było dużo uważności, uśmiechu i dobrej energii! A po niej: kolejna dźwiękowa podróż z tongue drumem, dzwonkami Koshi i śpiewem, która zakończyła ten weekend w stanie błogiego spokoju.

Spacer przez kwiatowe ogrody. Architekt krajobrazu Joanna Lisiecka poprowadziła uczestników w plener Ogrodów Hortulus Spectabilis, gdzie podczas spaceru odwiedzili m.in.: Warzywnik Kwiatowy, Ogród w smaku lila-róż, Ogród Lawendowy oraz Ogród Orientalny. Podczas tych inspirujących prelekcji plenerowych goście poznali zasady łączenia roślin, planowania ogrodu, a także tworzenia kompozycji ziołowo-kwiatowych – użytkowych i dekoracyjnych zarazem.

Letni Bar Piwonia – dla miłośników konkretnych smaków. Choć kuchnia kwiatowa zachwycała lekkością i kolorem, to w festiwalowym menu nie zabrakło również czegoś dla mięsożerców! Bar Piwonia był kulinarną przystanią dla wszystkich fanów tradycyjnych smaków z ognia. Grill masterzy serwowali aromatyczne mięsa, szaszłyki i kiełbasy prosto z rusztu – wszystko w towarzystwie naszych autorskich musztard oraz keczupów z cukinii i dyni. Wielkim powodzeniem cieszyła się także legendarna pajda ze smalcem i kiszonymi liliowcami – smak, którego nie da się zapomnieć!

Wystawcy z branży ogrodniczej i rolniczej. Podczas tegorocznego Festiwalu odwiedzający mieli okazję zapoznać się z bogatą ofertą wystawców z branży ogrodniczej i rolniczej. Wśród nich znaleźli się m.in. Agrimpex, znany producent włóknin i akcesoriów do ochrony roślin, oraz Stihl, oferujący wysokiej klasy sprzęt do pielęgnacji terenów zielonych.

Na stoiskach można było nie tylko uzyskać fachowe porady, ale również zakupić niezbędne produkty do ogrodu czy gospodarstwa. Dodatkową atrakcją była możliwość zobaczenia z bliska wielu urządzeń i produktów do pielęgnacji ogrodu co cieszyło się dużym zainteresowaniem zarówno wśród profesjonalistów, jak i hobbystów.

10 edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych była pełna smaków, zapachów, barw i inspiracji. Uczestnicy wyjechali bogatsi o nowe doświadczenia, wiedzę, pomysły i doznania zmysłowe.

Wydarzenie współfinansowane ze środków budżetu Powiatu Koszalińskiego.

 


Udostępnij: Facebook | Twitter